Nadaljujmo projekt "DEFIBRILATOR V VSAK KRAJ"

Valter Fabjančič  –  20. 10. 2020  –  Hrpelje-Kozina
AED.jpg
AED.jpg

Opis projekta

Nenaden srčni zastoj vsako leto doživi približno 1.600 Slovencev, vsak dan v povprečju štirje. Z defibrilacijo, če se ta začne od tri do pet minut po zastoju, se možnost preživetja poveča za 50 do 70 %. V nekaterih državah, kjer so prebivalci bolj osveščeni, kar 70 % očividcev prične s takojšnjim oživljanjem in uporabo defibrilatorja, medtem ko je pri nas ta delež le 30 % (vir: www.zdravstveniportal.si). Ključno je torej, da očividci pričnejo takoj z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja (TPO) in uporabo defibrilatorja!

Zavedajoč se opisanega so lokalne skupnosti že pred leti pričele z opremljanjem zgoščenih naselij z defibrilatorji in ozaveščanjem občanov o nujnosti takojšnjega izvajanja TPO ob srčnem zastoju. Temu je sledila tudi Občina Hrpelje - Kozina in leta 2016 pričela s postopno nabavo ter nameščanjem defibrilatorjev po vaseh, istočasno pa so potekala tudi usposabljanja (ta so izvajali bolničarji PGD Materija), ki so bila vedno zelo dobro obiskana. Intenzivneje se je opremljanje z defibrilatorji začelo po potrditvi participativnega proračuna v letu 2019, kjer je predlog »defibrilator v vsak kraj« prejel največ glasov, tako da imamo danes v naši občini osem javno dostopnih defibrilatorejv. Smo torej na dobri poti, vendar je potrebno z defibrilatorji opremiti še kar nekaj vasi oz. naselij.

Da bi se nabava defibrilatorev, ki dokazano rešujejo življenja nadaljevala, predlagam, da se del sredstev za nabavo le-teh nameni tudi iz t. i. participativnega proračuna v letu 2021 in 2022. 

In če bomo s tem projektom rešili le eno življenje, smo storili največ!

Valter Fabjančič

 

 

Vrednost projekta

8000 €