Ta naložbeni projekt je bil označen kot neizvedljiv in ni dosegel faze glasovanja.

"Ruba druge roke"

Alenka  –  19. 10. 2020  –  Hrpelje-Kozina
Druga_roka.jpg (vir:https://blog.dogdaysofsummer.at/en)
Druga_roka.jpg (vir:https://blog.dogdaysofsummer.at/en)

Opis projekta

Materialisti? Smo. Današnja potrošniško naravnana družba potrebuje pomoč. Predlog ne predstavlja nečesa novega, saj je v številnih krajih veliko trgovin novega stila oblačenja - z "rubo druge roke", ki razbijajo mite o nošenju že rabljenih oblačil. Ta novi trend oblačenja počasi že dohaja cel svet in se širi tudi v Sloveniji. Nekje je potrebno začeti.

Predlog je, da se na Kozini, ki je center naše občine, uredi prostor v katerem bi se zbirala rabljena, a še vedno uporabna, čista, cela oblačila za vse generacije, dostopna vsem. Na Kozini naj zaživi izmenjevalnica oblačil - "Ruba druge roke", ki bi bila odprta enkrat na teden, mogoče enkrat na 14 dni in bi delovala po principu blagovne menjave - daj dam. Rabljenih oblačil ne nujno potrebujejo le socialno šibkejši, to je mit, ki ga je potrebno "razbiti" in sčasoma ustaviti množično potrošnjo s hitro modo. Dejstvo pa je, da je trenutna situacija do posameznikov in družin neprijazna. Na ta način bi marsikdo lažje prišel do oblačil zase, za svoje otroke.  

Projekt potrebuje koordinatorja, ki bi skrbel za ureditev prostora, organizacijo dela in samo delovanje "Rube druge roke". Časovno pa bi na dobrih temeljih, v skrbi za okolje, projekt lahko postal stalnica v naši občini in na ta način tudi povezal ljudi med seboj. Manj je vedno več.